Rusland verbiedt lokale bitcoinbetalingen ondanks interesse voor internationaal gebruik

De Russische president Poetin keurde een wetswijziging goed, waardoor het gebruik van bitcoin voor betalingen in Rusland is verboden. Het is de zoveelste ontwikkeling in de steeds complexere houding van Rusland ten opzichte van Bitcoin.

Op de website van de Russische Doema is te lezen dat Poetin een wetswijziging goedkeurde die bepaalde delen van de wetgeving 'betreffende banken en bankenactiviteiten' opschort, waardoor het illegaal is om in Rusland met bitcoin te betalen voor goederen en diensten.

De wetswijziging werd een maand geleden ingediend en is eerder ook al goedgekeurd door het parlement en de Doema.

Het lijkt een tegemoetkoming aan de bezwaren van de Russische centrale bank. Die is geen fan van Bitcoin en waarschuwt al langer voor het risico op witwassen en de mogelijke risico's voor burgers. De centrale bank zinspeelde daarom op een totaalverbod, maar daar stak Poetin een stokje voor. 

Mining

Volgens Poetin heeft Rusland namelijk een 'competitief voordeel' op het gebied van bitcoinmining, vanwege de grote energievoorraden in het land. Hij stuurde daarom aan op regulering. Het lijkt erop dat men inzet op een vrij milde regelgeving voor de miningsector, waarbij een simpele bedrijfsregistratie voldoende is. 

Waarschijnlijk hoopt men daarmee meer miners naar het land te trekken om de lokale afzetmarkt voor Russische energieproducenten te vergroten. Dat is voor Rusland interessant, omdat de export van Russische energie is gehinderd door sancties.

Het IMF waarschuwde in een rapport dat Rusland op die manier de energievoorraden alsnog in geld kan omzetten. Kort erna legde de VS sancties op aan een miningbedrijf dat actief is in Rusland. 

Internationale betalingen

Ook lijkt er een groeiende interesse in Rusland voor het gebruik van bitcoin bij internationale betalingen. Ivan Chebeskov, hoofd van de afdeling financieel beleid van het ministerie van Financiën, liet vorige maand weten dat daarover op hoog niveau gesproken wordt. 

Eerder gaf de voorzitter van het Energiecomité van de Russische Doema ook al aan dat landen die 'vriendelijk' tegen Rusland zijn eventueel met bitcoin mogen betalen voor Russische energie. 

Zelfs de Russische centrale bank kon zich daarin vinden. Vicegouverneur van de centrale bank Ksenia Yudaeva gaf aan dat de centrale bank 'in principe geen bezwaar heeft tegen het gebruik van cryptovaluta bij internationale transacties'. Wel benadrukte ze zorgen over het gebruik van cryptovaluta binnen het land zelf.

Geen bitcoinbetalingen in Rusland

Het nieuwe verbod op bitcoinbetalingen lijkt aan die zorgen gehoor te geven: met bitcoin betalen voor goederen en diensten is in Rusland niet toegestaan. Over de rest van de regulering wordt nog gediscussieerd.

Mogelijk mogen Russische burgers wel bitcoin bezitten, maar dan voornamelijk als investeringsobject. Een ander en nog niet goedgekeurd wetsvoorstel van het ministerie van Financiën voorziet namelijk een vergunningregime voor bedrijven die handelsmogelijkheden aanbieden en strenge Know-Your-Customer(KYC)-regels. Ook zouden er aankooplimieten gelden voor consumenten, waarbij een verplichte kennistest de hoogte van de limiet bepaalt.

De centrale bank en diende echter een eigen en veel strenger wetsvoorstel in. Daarin zet de centrale bank in op een verbod 'op de uitgifte en circulatie' van digitale valuta. Ook bankoverschrijvingen naar rechtspersonen die daarbij betrokken zijn, zouden worden verboden.

De komende tijd zal moeten blijken welke lijn meer steun krijgt.

Soevereiniteit voor Rusland, niet voor Russen

Veel is nog onduidelijk, maar de Russische houding ten opzichte van Bitcoin krijgt wel steeds meer vorm. De Russische overheid lijkt geïnteresseerd in de vrijheid en soevereiniteit die Bitcoin biedt, maar tegelijkertijd is het angstig dat Bitcoin vanwege diezelfde eigenschappen door de inwoners van het land wordt gebruikt.

Wellicht is dat gezien het strenge Russische regime niet heel verwonderlijk. Tegenspraak, dissidenten en politieke tegenstanders worden in Rusland nauwelijks getolereerd. Bitcoin blijkt voor tegenstanders een uitkomst, omdat het een alternatief betalingsnetwerk is buiten het Russische bankenstelsel om, waarbij censuur en confiscatie niet mogelijk zijn. 

Dat is het strenge Russische regime natuurlijk een doorn in het oog. Aanhangers van Alexei Navalny, de voornaamste politieke tegenstander van Poetin, zochten daarom hun toevlucht in cryptovaluta voor fondsenwerving.

Later bleek echter dat ze daarbij een internationale exchange hadden gebruikt, die gegevens doorspeelde aan de Russische inlichtingendiensten. Op het Bitcoinnetwerk zijn bitcoinadressen weliswaar niet gekoppeld aan persoonlijke identiteiten, maar vanwege KYC-regelgeving weten exchanges wel welke bitcoins ze aan wie hebben verkocht.


Lees ook eens onze eerdere artikelen over Rusland!Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.