'Als de staat niet ingrijpt houdt Bitcoinmining in Kazachstan op te bestaan'

Miners in Kazachstan waarschuwen de president per brief dat de Kazachstaanse miningindustrie op sterven na dood is vanwege de verhoogde belastingen. Veel miningbedrijven hebben hun activiteiten reeds stilgelegd of zijn uit het land vertrokken. Als er niets verandert beëindigen acht grote overgebleven miningbedrijven tegen het einde van het jaar ook hun activiteiten, stelt de brief. 

Na het Chinese verbod op Bitcoinmining in 2021 trokken veel miners uit China naar de Verenigde Staten en Rusland, maar ook het naburige Kazachstan bleek een populaire bestemming. Het land leek aantrekkelijk vanwege lage energietarieven en een overheid die zich initieel ontvankelijk toonde om de miljardensector naar Kazachstan te lokken. 

De Kazachstaanse miningsector groeide daarna explosief. Volgens schattingen van Cambridge leverde het land in 2021 nog zo'n 6% van de totale  hashrate hashrate Hashrate is een manier om de rekenkracht van miningapparatuur, miningbedrijven of het totale netwerk uit te drukken. Hashrate is het aantal hashes per seconde, waarbij iedere hash één poging is om  het volgende block in de blockchain te vinden. Een hogere hashrate betekent dus dat er meer rekenkracht wordt ingezet voor mining. van het Bitcoinnetwerk, maar een jaar later in januari 2022 was dat ruim verdubbeld naar 13% met in augustus 2022 zelfs een piek naar 18%. 

Geen miningparadijs 

Toch bleek Kazachstan niet het beloofde land voor Bitcoinminers. Nadat het stroomnet in de problemen kwam vanwege de toegenomen stroomconsumptie, met stroomuitval als gevolg, verzuurde de houding van de overheid. 

Die greep meermaals in. Eerst met een vergunningstelsel en (zeer lage) limieten op de hoeveelheid stroom die miners mogen gebruiken. Daarna sloten de autoriteiten meer dan 100 'illegale miners'. Uiteindelijk volgde ook een fikse belastingverhoging op de energietarieven voor miners. 

Diverse miningbedrijven gooiden daarna de handdoek in de ring en gingen opnieuw op zoek naar huisvesting elders. 

Noodklok 

Het was voor de Kazachstaanse miningsector de laatste druppel, schrijven acht grote overgebleven miners per brief aan de Kazachstaanse president Tokayev. "Als gevolg hiervan kromp het aandeel van ons land in de digitale mijnbouwvolume [hashrate] van 14,03% in 2022 tot 4% in 2023", stelt de brief. 

Het betreft een groep miningbedrijven bestaande uit BCD Company, TT TECH Limited, KZ Systems, AI Solutions, Zhambyl branch, Kinur TAG, Vercom en Kinur Invest. 

"Zonder de bijzonderheden en problemen van de economie en kosten van digitale mijnbouw te begrijpen, werd in 2023 een gedifferentieerd tarief van maximaal 26 tenge / kWh ingevoerd, waarvan het schadelijke effect is dat het de industrie vernietigt", licht de brief toe. In het begin van 2022 was het tarief nog slechts 1 tenge (€0,002) per kilowattuur. 

Volgens de groep miners zijn de hogere belastingen 'ondraaglijk' en strijdig met het streven van het land om een voortrekkersrol in te nemen op het gebied van digitale activa. 

Ze luiden daarom de noodklok. "Vandaag hebben alle grootste vertegenwoordigers van de sector hun activiteiten opgeschort en zijn ze van plan om de beëindiging van hun bedrijf in de Republiek Kazachstan tegen het einde van het jaar te voltooien", waarschuwen ze. 

"Als de staat geen dringende maatregelen treft, houdt de digitale mijnbouw in de Republiek Kazachstan op te bestaan", aldus de miners. 

Toekomst 

Of het tij nog gekeerd kan worden valt te bezien. Miners die zijn vertrokken uit Kazachstan zullen waarschijnlijk niet zomaar terugkeren en voor andere miners is het wisselvallige vestigingsklimaat vermoedelijk ook weinig aantrekkelijk. De kans is reëel dat Kazachstan hun positie in de top 3 meest populaire vestigingslocaties voor Bitcoinminers heeft verspeeld.

Wellicht een gemiste kans voor Kazachstan, dat hoopte op nieuwe economische kansen en extra belastinginkomsten. Dat laatste viel overigens enigszins tegen, want in 2022 betaalden miners in Kazachstan gezamenlijk slechts 3 miljard tenge (€6 miljoen) aan belastingen. Vermoedelijk niet de melkkoe waarop de overheid hoopte. 

Het is waarschijnlijk wel goed nieuws voor het klimaat. Kazachstan staat namelijk bekend als land waarin 88% van de stroom wordt opgewekt uit klimaatonvriendelijke energiebronnen zoals kolen en gas. Critici wezen er daarom op dat de populariteit van Kazachstan onder miners zorgde tot een grotere CO2-voetafdruk van het Bitcoinnetwerk. 

Nu de miners Kazachstan verruilen voor andere vestigingslocaties wordt dat effect vermoedelijk teniet gedaan. Het Bitcoinnetwerk wordt er waarschijnlijk iets groener van.

Het vertrek van de miners uit Kazachstan lijkt overigens geen impact hebben op de hashrate van het Bitcoinnetwerk. Die verdubbelde het afgelopen jaar en verbreekt dagelijks nieuwe records.


Tegenwoordig is de VS de meest populaire bestemming voor Bitcoinminers



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.