Bitcoinnetwerk groeit sterk in Q1 2023

Volgens het laatste rapport van Reflexivity Research is het Bitcoinnetwerk in het eerste kwartaal van 2023 hard gegroeid. Het rapport bespreekt verschillende aspecten van het netwerk, waarbij met name de hashrate en winstgevendheid van miners belangrijke factoren zijn. Ook een toename in het aantal Bitcoinwallets laat een groeiende interesse in de digitale munt zien. 

Reflexivity Research 

Deze week bracht Reflexivity Research, het onderzoeksbedrijf van onder andere Will Clemente dat zich richt op digitale valuta, een rapport uit over de status van het Bitcoinnetwerk in het eerste kwartaal van 2023. Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is stijgende hashrate van het netwerk. Daarnaast is er een groeiende belangstelling in de markt en een groeiend gebruik van het Bitcoinnetwerk. Volgens het verslag bevestigt de toename in het aantal adressen met tegoeden erop en een record aantal transacties (800 miljoen) deze groei.

Een ander belangrijk punt dat in het rapport wordt besproken, is het "Ordinal Effect". Dit verwijst naar de impact die het Ordinals protocol heeft op de winstgevendheid van miners. Ordinals zijn kort gezegd soorten content die in Bitcointransacties worden verwerkt door middel van transcripties en zorgen hierdoor voor een vollere en drukkere mempool, en daarmee hogere transactiekosten. Deze kosten zorgen uiteraard voor meer opbrengsten voor de miners.

Het rapport bespreekt de winstgevendheid van Bitcoinminers verder als gevolg van de stijgende hashrate. De alsmaar stijgende hashrate leidt namelijk tot een verhoogde concurrentie tussen miners, waardoor de marginale winstgevendheid in de markt daalt, de taart (de blockreward) moet namelijk over meer deelnemers worden verdeeld. Alleen de miners die toegang hebben tot goedkope energie is het de moeite waard om hun apparatuur te laten draaien. Lees hier hoe de stijgende hashrate kan bijdragen aan de verduurzaming van het Bitcoinnetwerk.

Het rapport bespreekt ook de capaciteit van het Lightning Netwerk en de potentie ervan om de adoptie en het gebruik van Bitcoin te bevorderen. Het Lightning Netwerk kan zorgen voor snellere transacties en lagere transactiekosten, waardoor het aantrekkelijker wordt voor gebruikers om Bitcoin te gebruiken voor dagelijkse transacties.

Al met al heeft niet alleen de prijs van Bitcoin, maar ook het netwerk een goed eerste kwartaal achter de rug. De hashrate, mempool, het aantal transacties en adressen laten allemaal zien dat Bitcoin alive and kicking is. Op naar het tweede kwartaal!


Wil je dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch bitcoin sparen? Doe het met Bits! Om Bits te kunnen gebruiken, dien je geverifieerd te zijn op Bitonic. Meer informatie over labels lees je hier en hier vind je een stappenplan om een spaarplan aan te maken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.