Bull run: de bitcoin koers doorbreekt alle records

De bull markt lijkt nu echt op stoom. Nadat de koers vorige week al even het oude prijsrecord uit 2021 van €59.600 doorbrak, heeft de bitcoin koers met een tweede opmars nu ook het record in dollars van $69.000 verbroken.

De laatste keer dat de bitcoin koers deze prijsniveaus bereikte was tijdens de piek van de bull run in november 2021. Daarop volgde een jaar lange crash van ongeveer 75%, met een prijsbodem die werd gevonden in in november 2022.

Sindsdien volgde de koers een opwaartse trend, aangewakkerd door speculatie over de komst van spot bitcoin Exchange-Traded Funds (ETFs). De goedkeuring van deze beleggingsfondsen in januari zorgde voor een stroomversnelling, die nu heeft geleid tot het verbreken van oude prijsrecords.

Vanzelfsprekend speculeert iedereen over wat er nu volgt. De vorige keer dat de bitcoinprijs zo hoog lag volgde een koerscrash, maar onder de bitcoingemeenschap heerst euforie en lijkt men vooral een nog hogere koers te verwachten. De bitcoin koers staat echter bekend om zijn volatiliteit en ook tijdens een eventuele bull run zijn dips van 20% of 30% niet ongewoon. Dat maakt het lastig te voorspellen wanneer en hoe hoog de bitcoin koers zal pieken. 

Geschiedenis

Historisch gezien lijkt de bitcoin koers bovendien een bepaalde cyclus te volgen van ongeveer vier jaar. Daarbij maakte bitcoin in het verleden telkens een bull run mee van enkele maanden tot een jaar, waarbij de koers nieuwe hoogtepunten bereikte. De koers daalde vervolgens ook weer even snel, uiteindelijk met 75% of meer.

Daarna duurde het enkele jaren om er weer bovenop te komen, voordat wederom een parabolische stijging werd ingezet en een nieuw prijsrecord gevestigd. Maar een koersval volgde uiteindelijk ook weer. Tegen de verwachting in van velen, daalde de koers de laatste keer zelfs lager dan de voorgaande piek. Al bleek dat achteraf van tijdelijke aard.

De bitcoin halving

Vermoedelijk speelt de bitcoin halving bij deze cyclus een rol. Dat is een gebeurtenis die eens per vier jaar plaatsvindt, waarbij de block reward permanent halveert en miners vanaf dat moment dus de helft minder bitcoins minen. De wereldwijde productie van bitcoins krimpt in feite met 50% en het aanbod nieuwe bitcoins die zij op de markt kunnen aanbieden dus ook.

Dat proces herhaalt zich iedere vier jaar, tot de block reward naar nul daalt en uiteindelijk het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is gemined. Die schaarste is volgens voorstanders één van de belangrijke pijlers voor de waarde van bitcoin.

Ook nu kijken velen uit naar de aankomende halving, die over iets meer dan een maand plaatsvindt (klik hier voor een countdown timer). Vanaf dat moment ontvangen miners nog slechts 3,125 BTC per block, terwijl dat nu nog 6,25 BTC per block is.

Opmerkelijk is dat de koersopmars en het doorbreken van de prijsrecords nu voorafgaand aan de halving plaatsvindt, terwijl dat bij de vorige cycli erna gebeurde. Hoewel de verwachtingen hooggespannen zijn, wijkt deze bull run dus wel enigszins af.

Bitcoin kopen

Overweeg je voor het eerst te investeren in bitcoin? Doe eerst goed onderzoek, zodat je begrijpt wat bitcoin is en vergeet niet dat de bitcoin koers onderhevig is aan volatiliteit op de korte en lange termijn. Laat je niet leiden door FOMO FOMO FOMO is een afkorting die staat voor 'the Fear of Missing Out', ofwel het gevoel dat je snel moet handelen omdat je anders wellicht de boot mist. of gek maken door hypecoins. 

We verwijzen je natuurlijk graag naar Bitonic, het oudste bitcoinbedrijf van Nederland - voor de langetermijndenkers.


Investeer in ieder geval geen geld dat je mogelijk ergens anders voor nodig hebt en nooit met geleend geld. Vergeet ook niet dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.