CSW's website: 'Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto'
Craig Steven Wright (CSW) publiceerde op zijn persoonlijke website het vonnis van de Engelse rechtbank, dat stelt dat hij niet Satoshi Nakamoto is en zich schuldig maakte aan leugens en bedrog. Daarmee lijkt nu eindelijk een eind gekomen aan de jarenlange chaos die werd gezaaid door de man die beweerde de bedenker te zijn van bitcoin.
Wright beweerde sinds 2016 dat hij Satoshi Nakamoto is, de anonieme bedenker van bitcoin. Hij zocht destijds de media op en overtuigde hen met ogenschijnlijk cryptografisch bewijs dat hij over de private keys van Satoshi Nakamoto beschikte.
Truc
Journalisten tuinden erin door kennisgebrek en ook omdat Wright's claims werden gesteund door Gavin Andresen, een bitcoinontwikkelaar die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis en ontwikkeling van bitcoin.
Het 'cryptografisch bewijs' bleek later echter geen bewijs, maar een truc die door iedereen met voldoende kennis reproduceerbaar is. Van een echte cryptografische ondertekening met de private keys van Satoshi Nakamoto was geen sprake. Wright hield desondanks voet bij stuk en in de jaren erna herhaalde hij telkens zijn claims stellig, maar leverde nooit bewijs.
Bij sommige minder technisch onderlegde mensen sloeg de twijfel desondanks om in geloof en een fanatieke cultus van aanhangers ontwikkelde zich rond Wright.
Blocksize wars
In 2017 vonden de Blocksize Wars plaats. Bitcoin moest namelijk opschalen naar een hogere transactiecapaciteit, maar onenigheid over de manier waarop dat moest gebeuren leidde tot een scheuring in de bitcoingemeenschap. Eén zijde wou de block size vergroten zodat er meer transacties in een block passen, terwijl de andere zijde de bestaande grootte efficiënter wou benutten door middel van cryptografie (SegWit).
Een grotere block size is controversieel, omdat het de decentralisatie van het netwerk in gevaar brengt. Bij een grotere block size nemen de hardware vereisten van een bitcoin node namelijk aanzienlijk toe, waardoor een eigen node al snel buiten bereik raakt van de gemiddelde gebruiker, laat staan van gebruikers in minder welvarende landen. Het risico is dat het netwerk zich centraliseert in datacenters van grote techbedrijven.
De voornaamste voorstanders van een grotere block size waren een groep grote bitcoin- en miningbedrijven. Het doel was de code van bitcoin te veranderen waardoor het netwerk zou forken en gezamenlijk de nieuwe fork te steunen. Ook Craig Wright sloot zich aan bij dit kamp.
Satoshi's Vision
In augustus 2017 vond de splitsing plaats. Bitcoin (BTC) implementeerde toen de SegWit upgrade en de 'big blockers' lanceerden hun fork, genaamd Bitcoin Cash (BCH). De verwarring over welk netwerk 'de echte bitcoin' was leidde enige tijd tot chaos en onzekerheid op de markt. Craig Wright deed er later nog een schep bovenop, door zich ook van het BCH-netwerk af te splitsen met een eigen fork genaamd Bitcoin Satoshi's Vision (BSV), waarvan hij beweerde dat dit 'de echte bitcoin' was.
Uiteindelijk won de SegWit-upgrade: bitcoin (BTC). De gemeenschap verkoos decentralisatie en de meeste mensen verkochten de andere coins die zij door de fork hadden verkregen voor bitcoin (BTC). Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin Satoshi's Vision (BSV) raakten al snel gecentraliseerd, bleken nauwelijks te worden gebruikt en aanhangers die er desondanks in geloofden leden enorme koersverliezen.
Tot op de dag van vandaag worden de Blocksize Wars en de daaruit volgende forks nog altijd gezien als één van de gevaarlijkste machtsovernames die bitcoin heeft weerstaan.
Aartsvijand
In de jaren erna groeide Wright uit tot één van de aartsvijanden van bitcoin en zaaide hij regelmatig onrust met leugens en bedrog.
Hij zou bijvoorbeeld via een 'Tulip Trust' toegang verkrijgen tot de 1 miljoen bitcoins (BTC) van de bitcoinadressen van Satoshi en die op de markt dumpen, om de prijs van bitcoin (BTC) te doen instorten en het zodoende te vernietigen. Een andere keer dreigde hij een geheime bug in de code van bitcoin te zullen gebruiken om het bitcoinnetwerk plat te leggen. Daar was niets van waar.
Ook legde Wright honderden patenten vast, met het doel ze juridisch in te zetten tegen zijn tegenstanders. In reactie richtte Jack Dorsey's Square Crypto, tegenwoordig hernoemd tot Spiral, in 2020 het Crypto Open Patent Alliance (COPA) op, met het expliciete doel bitcoinbedrijven te verenigen en te beschermen tegen 'patent trollen'.
Een groot deel van de bitcoingemeenschap is Wright al jaren zat. In de loop der tijd groeiden 'Craig Wright is a Fraud' en 'We are all Satoshi, except for Craig Wright' dan ook uit tot veelgebruikte memes. Wright reageerde echter door een aantal prominente bitcoiners die de memes hadden verkondigd aan te klagen wegens smaad.
Ook probeerde Wright via de rechtbank een aantal bitcoinontwikkelaars te dwingen om de code te veranderen, waardoor hij toegang zou verkrijgen tot de bitcoins van Satoshi.
Satoshi's identiteit
Het vraagstuk over Satoshi's identiteit kwam bij iedere rechtszaak aan de orde. Geen enkele keer toonde Wright concreet bewijs voor zijn claims. Wel concludeerden diverse rechters dat hij onwaarheden verkondigde.
In de meest recente rechtszaak tussen Wright en COPA werd specifiek en dieper ingegaan op het vraagstuk. COPA werd daarbij gesteund door diverse prominente bitcoinontwikkelaars en iedere steen werd omgedraaid. In maart volgde eindelijk het vonnis.
De rechtbank oordeelde dat er overweldigend bewijs is dat Craig Wright niet de auteur is van de Bitcoin whitepaper, niet de persoon is die schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, niet de persoon is die het bitcoin ecosysteem of de software heeft gecreëerd en geen recht heeft op copyright. Volgens de rechter maakte Wright zich bovendien ernstig schuldig aan leugens en vervalsing om zijn valse claims te ondersteunen.
Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto
Het oordeel van de rechtbank is nu ook gepubliceerd op de persoonlijke website van Craig Wright. Bovenaan pronkt in grote letters 'LEGAL NOTICE: DR CRAIG STEVEN WRIGHT IS NOT SATOSHI NAKAMOTO'.
Het volledige vonnis staat op de website van de Britse rechtbank. Volgens de laatste berichten heeft justitie de banktegoeden van Wright bevroren en onderzoekt het nu of het overgaat tot vervolging wegens meineed en valsheid in geschrift.
Met de publieke schuldbekentenis lijkt het hoofdstuk eindelijk ten einde en één van de grootste schurken uit het bitcoinverhaal verslagen. Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto, maar een oplichter - dat zegt nu ook de rechtbank en de persoonlijke website van Craig Wright.
1 augustus is Bitcoin Independence Day. Lees er meer over in een van onze eerdere artikelen.