Deze Ierse melkboer maakt bitcoins van koeienmest

Een Ierse melkboer maakt bitcoins van de mest van zijn koeien. Met de mest wordt biogas gemaakt, waarmee stroom wordt opgewekt voor Bitcoinmining, zo rapporteert Cointelegraph. De miners profiteren van goedkope hernieuwbare energie en voor de boer is de methaanproductie geen klimaatonvriendelijke kostenpost meer, maar een verdienmodel. 

'Pecunia non olet', of in het Nederlands 'Geld stinkt niet', moet de Ierse melkboer Tom Campbell hebben gedacht. Op zijn boerderij in Noord-Ierland maakt hij biogas van koeienmest en ander biologisch afbreekbaar materiaal, waarmee hij hernieuwbare stroom opwekt voor Bitcoinmining. Dat voorkomt dat er klimaatonvriendelijk methaan in de atmosfeer terecht komt en het wordt in plaats daarvan een inkomstenbron die beloont om de uitstoot zo efficiënt mogelijk te beperken. 

De mest wordt opgevangen in een grote container, waarin het wordt vermengd met anaërobe bacteriën. Die breken het organische afval af op biologische wijze waardoor er biogas vrijkomt. Dat bestaat voor ongeveer de helft uit methaan, dat veel schadelijker is voor het klimaat dan CO2 als het in de atmosfeer terecht komt.

Op de boerderij van Campbell wordt het gas echter opgevangen en gebruikt om stroom mee op te wekken. De boerderij zou op die manier 500 tot 700 kilowatt aan stroom opwekken - genoeg voor bijna 12.000 huishoudens. Campbell gebruikt de opgewekte stroom in de eerste instantie om zijn eigen boerderij van stroom te voorzien. Het restant verkoopt hij grotendeels door aan het stroomnet.

Bitcoinmining

Hij kan echter niet alle stroom doorleveren, want de stroombehoefte van het stroomnet varieert en is niet onbeperkt. De tarieven voor het doorleveren van stroom variëren daarom ook. Soms zijn de tarieven dermate laag dat het economisch niet interessant of rendabel is om de stroom aan het stroomnet te verkopen.

Dergelijke stroomoverschotten gebruikt Campbell daarom voor Bitcoinmining. Dat levert soms meer op per kilowatt, maar ook hoeft hij zijn 'biodigester' nooit terug te schalen.

Campbell is niet onbekend met Bitcoin en wordt zelfs omschreven als Bitcoin maximalist. "Toen we naar Bitcoin keken, in tegenstelling tot de andere coins die we konden minen, vonden we Bitcoin de meest pure cryptovaluta, die niet besmet is door invloeden van buitenaf. Het netwerk vereist veel consensus", vertelt Campbell.

Hij werkt ervoor samen met Scilling Digital Mining, een Iers bedrijf gespecialiseerd in Bitcoinmining op basis van 'gestrande energie'. Zij leveren de apparatuur, verzorgen het onderhoud en betalen Campbell voor de stroom. "Wij maken gebruik van hun gestrande energie en zij hebben een koper voor hun overtollige elektriciteit, dus het is voor beide een match made in heaven", legt Managing Director Mark Morton uit. 

Klimaat

Het sluit daarnaast erg goed aan op de klimaatdoelstellingen. De miners verbruiken op deze manier stroom die op een klimaatvriendelijke wijze is opgewekt en de boer beperkt ermee de klimaatschade van zijn koeien. Voor beiden is dat geen kostenpost, maar een verdienmodel. Ook in Nederland kan het een hoopvol voorbeeld zijn voor boeren met zorgen over de kosten en haalbaarheid van het beperken van de uitstoot.

Campbell is niet de enige boer die het op deze manier aanpakt. Ook een Spaanse varkensboer en boer in Wales minen met stroom opgewekt met biogas afkomstig uit mest. Biogas kan overigens ook worden gemaakt uit andere afvalproducten. In de VS gebruikt het bedrijf Vespene Energy bijvoorbeeld de methaanuitstoot van vuilnisbelten om te minen. 

Rapportage

Cointelegraph bezocht de boerderij van Tom Campbell voor een rapportage. De video kan je hieronder bekijken: 


Ook bij oliewinning komt ontzettend veel methaan vrij. Daarom experimenteren ExxonMobil en Omaanse olieproducenten ook met Bitcoinmining.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.