Halving leidt tot explosie miningfees

De bitcoin halving ontketende een explosieve stijging in de transactiekosten op het bitcoinnetwerk. In een poging Runes tokens te bemachtigen betaalden gebruikers recordbedragen aan miner's fees. De fees zijn inmiddels gedaald, maar nog steeds relatief hoog. 

Nog nooit werden zoveel transactiekosten betaald als tijdens de bitcoin halving op blokhoogte 840.000. In totaal betaalden gebruikers ruim 37 BTC (€2,2 miljoen) om een transactie in het halving block op te laten nemen. 

Daarmee leverden de transactiekosten in het halving block ruim tien keer meer op dan de block reward van 3,125 BTC (€200.000). 

Ook na de halving bleven de fees uitzonderlijk hoog. Vlak na de halving liep de gemiddelde miner's fee om het in het volgende block te worden opgenomen op naar maar liefst €250 per bitcointransactie. Voor sommige transacties werden zelfs duizenden euro's aan transactiekosten betaald. 

De totale verdiensten van de miners op de dag van de halving bereikte daardoor een recordhoogte van €100 miljoen. Een derde daarvan was afkomstig uit de block reward en tweederde uit miner's fees. Hoewel inkomsten uit de block reward door de bitcoin halving zijn gehalveerd, werd dat dus ruimschoots gecompenseerd door de miner's fees. 

De transactiekosten zijn inmiddels iets gedaald, maar nog steeds vrij hoog. Op dit moment kost het opnemen van een enkele bitcointransactie in het eerstvolgende block nog altijd ongeveer €12. 


Boven: overzicht van de gemiddelde miner's rewards per block op mempool.bitcoin.nl

Runes tokens 

In het verleden waren transacties in halving blocks ook telkens populair, omdat men daarbij tegen elkaar opbood om via de transacties korte berichten aan het historische block mee te geven. Dat de fees na het recente halving block ook hoog bleven lijkt vooral te wijten aan de lancering van het Runes protocol. 

Dat is een nieuw protocol voor tokens op het bitcoinnetwerk, dat gelijktijdig met de halving werd geactiveerd. Het leidde tot een onderlinge concurrentiestrijd waarbij gebruikers tegen elkaar opbieden om de nieuwe Runes tokens via een bitcointransactie te etchen, minten of te versturen. 

Binnen enkele dagen werden duizenden Runes tokens gelanceerd, vrijwel allemaal memecoins zonder praktisch nut. Ook nu worden er nog volop nieuwe Runes tokens gecreëerd en gedistribueerd. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Drukte om tokens 

Het is niet de eerste keer dat tokenprotocollen voor een volle mempool en hogere transactiekosten zorgen. Ook eerdere tokenprotocollen zoals Ordinals en BRC-20 leverden na de lancering maandenlang hoge fees op als gevolg van de populariteit van de tokens. Naarmate de hype geleidelijk afnam, daalden de transactiekosten weer terug naar lagere niveaus. 

Ook nu zal het vermoedelijk nog enige tijd duren voordat de transactiekosten geleidelijk terugzakken naar een meer betaalbaar niveau. Dat is vooral afhankelijk van hoe lang de populariteit van Runes aanhoudt.


Benieuwd naar de huidige drukte en transactiekosten? Bekijk ook eens onze mempool explorer.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.