Pieter Wuille en Gregory Maxwell winnaars Finney Freedom Prize

Pieter Wuille en Gregory Maxwell zijn de winnaars van de Finney Freedom Prize, die uitgegeven wordt door The Human Rights Foundation. De prijs werd aan de twee toegekend vanwege hun bijdragen aan de ontwikkeling van bitcoin in de periode van 2012 tot en met 2016, waardoor onder andere de schaalbaarheid, functionaliteit en privacy is verbeterd.

Vrijdag werd bekend dat de bitcoinontwikkelaars Pieter Wuille en Gregory Maxwell de gezamenlijke winnaars zijn van de Finney Freedom Prize voor de periode tussen 2012 en 2016. Die periode komt overeen met de tweede halvingcyclus tussen blocknummer 210.000 en 420.000. 

De Belg Pieter Wuille is één van de meest actieve bitcoinontwikkelaars, met in deze periode een groot aantal 'code commits' op zijn naam. Hij is onder meer bekend vanwege zijn werk aan BIP-32, dat hierarchical deterministic wallets mogelijk maakte, libsecp256k1 en zijn bijdragen aan Segregated Witness (SegWit). 

De Amerikaan Gregory Maxwell is de andere prijswinnaar. Ook hij was destijds één van de meest actieve bijdragers, waarbij hij onder andere een drijvende kracht was achter de ontwikkeling van sidechains en Confidential Transactions. Ook leverde Maxwell belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van BIP-32 en privacyverhogende technieken zoals CoinJoin

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

"Wuille en Maxwell's inspanningen hebben aantoonbaar van bitcoin een praktisch mensenrechteninstrument gemaakt voor miljoenen mensen, in het bijzonder voor de velen die wereldwijd lijden onder autoritaire regimes en financiële repressie", aldus een bekendmaking van The Human Rights Foundation. 

De Finney Freedom Prize bestaat uit een fysieke prijs en een beloning van 1 BTC, die in dit geval door de twee winnaars wordt gedeeld.

Finney Freedom Prize

De Finney Freedom Prize is een initiatief van The Human Rights Foundation in samenwerking met Fran Finney, de weduwe van overleden bitcoinpionier Hal Finney naar wie de prijs vernoemd is.

Hal Finney was de eerste persoon die na Satoshi Nakamoto aan bitcoin bijdroeg. In de beginperiode speelde hij een belangrijke rol, tot zijn gezondheid achteruit ging en hij uiteindelijk in 2014 overleed aan de spierziekte ALS. 

De prijs werd vorig jaar in het leven geroepen om mensen te eren die bijdroegen aan 'het gebruik van de computer als een middel om wereldwijd individuele vrijheden te beschermen', in lijn met het gedachtegoed van Hal Finney. Concreet is de prijs bedoeld voor mensen die essentiele bijdragen leverden aan de adoptie, toegankelijkheid of ontwikkeling van bitcoin.

The computer can be used as a tool to liberate and protect people, rather than to control them. Hal Finney

33 prijzen

Het is de tweede keer dat de Finney Freedom Prize wordt toegekend. De eerste prijs werd in augustus 2024 toegekend aan Hal Finney zelf en is destijds in ontvangst genomen door zijn vrouw.

Volgend jaar volgt een nieuwe prijsuitreiking, maar dan voor de periode van 2016 tot 2020. Dat vindt opnieuw op 10 januari plaats - het moment waarop Hal Finney startte met deelname aan het bitcoinnetwerk.

Het is de bedoeling dat de Finney Freedom Prize uiteindelijk 33 keer wordt uitgegeven, ééns na iedere vierjarige halvingcyclus, met de laatste prijsuitreiking in het jaar 2140. 


Lees ook eens onze andere artikelen over The Human Rights Foundation en bitcoin


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.