Sfeerimpressie Satoshi Radio liveshow in Tivoli

Op dinsdagavond 6 december was het eindelijk zover. De langverwachte liveshow van Satoshi Radio vond plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Een avond waarin Bart Mol, Bert Slagter en Peter Slagter terugkeken op een hectisch jaar voor bitcoin. Na afloop vond een gezellige meetup plaats. Hoe was het verder?

Satoshi Radio in Tivoli

Een week voor aanvang van de liveshow waren de tickets uitverkocht. Hoewel de meeste bezoekers deel uitmaken van de hechte community van Satoshi Radio is dit midden in de bearmarkt toch een compliment waard. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

Om 19.00 openden de deuren. Voordat de liveshow begon, konden we op de zesde verdieping – op een hoogte van 47 meter – een drankje doen in de gezellige bar Club Nine. Hier kon je helaas niet met bitcoin betalen. Iets wat na de show overigens wel kon bij de Lightning-tap, waarover later meer.

Na een versnapering te hebben genuttigd tussen goedgehumeurde bitcoiners gingen we op weg naar de Cloud Nine-zaal. Drie verdiepingen hoger bereikten we de zaal met houten bekleding, wat voor een warme uitstraling zorgde. Hier zaten de mannen van Satoshi Radio al klaar op het podium. Om 20.15 trapten ze af.

Tijdens de liveshow kwamen verschillende onderwerpen aan bod die een stempel hebben gedrukt op 2022. De mannen begonnen met het Terra-debacle. In mei van dit jaar stortte de koers van de stablecoin TerraUSD (UST) en de daaraan verbonden cryptovaluta Terra (LUNA) in. Dit bleek achteraf het startschot te zijn geweest van het imploderen van meerdere leenplatformen en exchanges. Bert voegde hieraan toe dat de Grayscale arbitrage een grote rol in dit alles heeft gespeeld. Ook kwam het recent omgevallen BlockFi kort ter sprake. 

De speeches van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), konden natuurlijk niet onbesproken blijven. In 2022 bleken veel mensen de speeches van Powell over onder andere het rentebeleid en de renteverwachtingen te hebben gevolgd, zo bleek uit het aantal opgestoken handen in de zaal. Het intermezzo over de Fed werd luchtig afgesloten met de Bitcoin Boogie.

Marktupdate van Bert Slagter

Toen was het tijd voor de marktupdate van Bert. Komt er een recessie op ons af? Wat gaat de koers van bitcoin doen? Aan de hand van diverse grafieken en tabellen legde hij uit waar we ons momenteel begeven in de conjunctuurcyclus. Ook wees hij op de seculaire trend voor een meer uitgezoomde blik en focus op de lange termijn. Het was een knap staaltje werk en de mensen in de zaal reageerden enthousiast.

Na de marktupdate hadden de mannen het nog over het FTX-fiasco, nadere regelgeving voor Europa in de vorm van MiCA en de Merge. Vervolgens was het tijd voor een quiz. De quiz verliep uiterst soepel via Mentimeter met behulp van Stijn, de technische man achter de schermen. De winnaars kregen na afloop een t-shirt van Satoshi Radio met een node erop, een opendime en wat stickers.

Het laatste gedeelte van de show ging onder andere over de rol van bitcoin in het Canadese truckersprotest en de oorlog in Oekraïne, de enigszins doorgedraaide Kanye West, Bitcoin Amsterdam en waarom velen – waaronder de podcasthosts zelf – zo zijn gegrepen door Bitcoin.

Na afloop van de show begaven we ons naar de bar. Nu konden we wel een biertje afrekenen met bitcoin. De Lightning-tap – een initiatief van de Satoshi Radio community – was daar opgesteld en werkte uitstekend. Het bier vloeide rijkelijk met daarbij de kanttekening dat de tap (nog) geen betalingen via NFC ondersteunt. De NFC-kaart van BL3P – het handelsplatform van Bitonic – konden we dan ook helaas niet gebruiken.

Sfeerimpressie

Kort en goed, was het een avond om niet snel te vergeten. Bart leidde de twee uur durende show uitstekend. Met zijn scherpzinnigheid zorgde hij ervoor dat de mensen in de zaal hun aandacht erbij hielden. Hierbij werd hij geholpen door de woordspelingen en grappen van Peter. Aangezien Bert nog weleens de neiging heeft om de diepte in te gaan, zorgde juist deze dynamiek voor een aangename show die vlekkeloos verliep. Wij zijn zeker aanwezig bij een eventuele volgende liveshow.


Bekijk hierboven de aftermovie van de Satoshi Radio liveshow in Tivoli.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.