Taproot Assets mijlpaal: tokens op Lightning, vanaf nu te gebruiken

Lightning Labs heeft met Taproot Assets 0.4 een mijlpaal bereikt. De nieuwe versie werd gisteren gelanceerd op het mainnet en voegt de mogelijkheid toe om tokens via Lightning te verzenden. Daarmee is de basisfunctionaliteit compleet, waardoor de eerste token-projecten daadwerkelijk van start kunnen gaan. 

Taproot Assets (voorheen Taro) is een nieuwe technologie op basis van Lightning, die wordt ontwikkeld door Lightning Labs. Met Taproot Assets is het mogelijk om tokens te lanceren op het bitcoin- en Lightningnetwerk, zoals stablecoins, NFTs of tokens van bedrijven.

Het grote voordeel is dat transacties met Taproot Asset-tokens via het Lightning netwerk verlopen. Transacties met de tokens zijn daardoor razendsnel en spotgoedkoop. Bovendien vinden de transacties off-chain plaats, waardoor de technologie schaalbaar is naar miljoenen gebruikers zonder dat de mempool overbelast raakt.

Basisfunctionaliteit compleet

In oktober van vorig jaar werd Taproot Assets 0.3 al op het mainnet gelanceerd. Die alpha versie bevatte alleen de mogelijkheid om tokens te creëren, te beheren en het netwerk te verkennen. Ontwikkelaars konden daarmee aan de slag om bijvoorbeeld walletsoftware en token-explorers te bouwen.

Met de nieuwe 0.4 release is het nu ook mogelijk om tokens naar anderen te versturen via Lightningtransacties. Hoewel het nog steeds een alpha versie betreft, is het een belangrijke mijlpaal omdat hiermee de basisfunctionaliteit compleet is. Vanaf nu kunnen de eerste token-projecten daadwerkelijk van start. 


Er is al een klein ecosysteem aan ondersteunende projecten, waaronder wallets, exchanges, NFT-platformen en explorers.

BRC-20, Runes en altcoins

Tokens op bitcoin waren eerder ook al mogelijk, maar niet zonder nadelen. Eerdere tokenprotocollen zoals BRC-20 en Runes bleken bijvoorbeeld erg populair maar veroorzaakten daardoor topdrukte in de mempool met hogere transactiefees als gevolg, omdat alle transacties on-chain plaatsvinden.

Taproot Assets lost dat probleem op, omdat de tokens daarbij via Lightning verstuurd kunnen worden. De transactiesnelheid is daardoor vrijwel direct, met transactiekosten van een fractie van een cent. De belasting van de mempool is bovendien minimaal, omdat de transacties via Lightning off-chain plaatsvinden.

Met deze voordelen gaat Taproot Assets ook de strijd aan met altcoins, die traditioneel populair zijn om tokenprojecten op te lanceren. Veel altcoins kampen namelijk met dezelfde problematiek, waarbij het netwerk moeilijk opschaalt en overbelast raakt bij populariteit. Vaak offeren altcoinprojecten daarom de decentralisatie op om de transactiesnelheid desondanks hoog te houden.

Taproot Assets biedt nu echter een alternatief dat wel opschaalt, razendsnel en spotgoedkoop is en bovendien stevig verankerd is in het meest betrouwbare en decentrale netwerk ter wereld.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Stablecoins

Eén toepassing waarvan men veel verwacht is stablecoins. Dat zijn digitale valuta's waarvan de waarde stabiel is en gekoppeld aan een fiatvaluta, zoals de euro of dollar. 

Zulke digitale euro's of dollars worden veel gebruikt om te handelen op exchanges, maar zijn ook in toenemende mate populair in onderontwikkelde economieen als digitaal alternatief voor reguliere euro's of dollars.

Stablecoins bestaan al jaren, maar op andere blockchains. Met de komst van Taproot Assets is de kans echter groot dat er nieuwe alternatieven bijkomen, maar dan gebaseerd op bitcoin.


Een nieuwe potentiële upgrade doet stof opwaaien: OP_CAT. Lees er hier meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.