Crypto tsaar VS voorziet 'gouden eeuw' & bitcoinreserves eerste prioriteit
![](/thumbs/2000×10000/artikelen/2025/02/david-sacks-crypto-czar-persconferentie-header.png)
De nieuwe Amerikaanse 'crypto tsaar' David Sacks voorziet een 'gouden eeuw' voor digitale activa. De eerste prioriteit van zijn werkgroep is om een bitcoinreserve te onderzoeken en heldere wettelijke kaders op te stellen met betrekking tot digitale bezittingen. Hij voorspelt de digitalisering van Amerikaanse financiële producten en een versterkte positie van de dollar als wereldmunt dankzij stablecoins.
David Sacks is de nieuw aangestelde Special Advisor for AI & Crypto van de Amerikaanse overheid en daarmee voorzitter van de nieuw opgerichte presidentiële Digital Assets Markets-werkgroep. Deze werkgroep heeft als doel nieuw beleid voor de Amerikaanse overheid op te stellen. In een persconferentie lichtte Sacks zijn visie en plannen toe.
Boven: video persconferentie met David Sacks, US senate banking committee
Bitcoinreserve
"Eén van de eerste zaken die de president ons heeft opgedragen om te doen, is om het idee van een bitcoinreserve te evalueren", zei Sacks, "Dus dat is één van de eerste dingen waarnaar we zullen kijken". Het is volgens hem nog niet duidelijk of het alleen een bitcoinreserve zou moeten zijn of een nationale voorraad bestaande uit verschillende digitale activa.
Volgens Sacks moet de bitcoinreserve ook niet verward worden met het recente aangekondigde Amerikaanse 'sovereign wealth fund' - een staatsinvesteringsfonds. "Ik denk dat het concept van een staatsinvesteringsfonds daar een beetje los van staat", zei Sacks.
Later vertelde hij tegen CNBC dat het echter niet onmogelijk is dat er ook vanuit het staatsinvesteringsfonds investeringen worden gedaan in bitcoin. "Ik denk dat het mogelijk is dat een staatsinvesteringsfonds kan besluiten bitcoin of digitale activa onderdeel te maken van de portfolio, dat zou je aan de aankomende minister van Handel Howard Lutnick moeten vragen", aldus Sacks.
Heldere regelgeving
Een ander belangrijk doel van de werkgroep is het opstellen van 'een helder wettelijk raamwerk voor de uitgifte en het gebruik van digitale activa, inclusief stablecoins'. Volgens Sacks wil de bitcoin- en cryptosector namelijk vooral duidelijkheid.
"Ze willen gewoon weten wat de regels van het spel zijn, zodat ze zich daaraan kunnen houden", zei Sacks, "We hebben eerlijk gezegd vier jaar aan willekeurige aanklachten en vervolging van cryptobedrijven gehad, waarbij de Securities & Exchange Commission de oprichters niet wou vertellen wat de regels waren, maar ze wel aanklaagden". Volgens Sacks werden sommige CEO's ook persoonlijk geweigerd door banken, omdat ze een cryptobedrijf hadden opgericht.
Dergelijke maatregelen dreven bitcoin- en cryptobedrijven het land uit, maar de nieuwe regering ziet liever dat ze in de Verenigde Staten blijven, zegt Sacks: "Amerikaanse digitale bezittingen zijn voorbestemd om digitaal te worden, net zoals iedere analoge industrie digitaal is geworden", stelt Sacks, "En we willen dat deze waardecreatie in de Verenigde Staten gebeurt in plaats van het prijs te geven aan andere landen".
Heldere regelgeving moet daarbij helpen. Onder andere met consumentenbescherming en door 'goede' cryptobedrijven te onderscheiden van 'slechte'. Sacks stelde dat hij de samenwerking met andere overheidsinstanties daarbij tegemoet ziet, om gezamenlijk te werken 'aan een gouden eeuw voor digitale activa'.
Stablecoins
Ook stablecoins staan volop in de aandacht van de nieuwe Amerikaanse regering. Stablecoins zijn in dit geval digitale dollars op een blockchain, die meestal worden uitgegeven door bedrijven (of soms door protocollen). Je kan ze kopen of ruilen tegen echte dollars, en vice versa. Ze zijn anders dan een Central Bank Digital Currency (CBDC) van de centrale bank, wat door president Trump recentelijk verboden is.
"Dit is een sector die al in opkomst is, maar vooral in het buitenland. We willen deze innovatie naar het binnenland brengen", vertelt Sacks. Daarvoor wil hij geschikte regelgeving creëren. "Ik denk dat de kracht van stablecoins is dat ze de internationale dominantie van de dollar online kunnen verlengen, digitaal, en zo potentieel biljoenen dollars aan nieuwe vraag kunnen creëren voor Amerikaanse staatsobligaties", zegt Sacks. Volgens hem zou de extra vraag helpen met de staatsschuld, omdat het de langetermijnrente kan verlagen.
Staatsobligaties
Dat lijkt te verwijzen naar stablecoinbedrijven die het onderpand voor digitale dollars investeren in staatsobligaties, zoals stablecoinbedrijf Tether. Dat bedrijf bracht zo'n $140 miljard aan digitale dollars op de markt en investeerde een groot deel van het onderpand in Amerikaanse staatsobligaties.
Tether verdient daardoor miljarden per jaar aan rente en werd naar eigen zeggen de 18 grootste investeerder in Amerikaanse staatsobligaties - groter dan Duitsland, de Verenigd Arabische Emiraten en Australië. Hoe populairder zulke stablecoins worden, hoe meer dollars er op deze manier naar Amerikaanse staatsobligaties vloeien.
Lees ook eens over de andere bitcoinbeloftes van Donald Trump.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.