De mediamanie: opvallend positief?

De mediamanie is weer losgebarsten. Met het doorbreken van de prijsrecords is bitcoin opnieuw op de radar van journalisten, columnisten en andere commentatoren. Iedereen heeft plotseling een mening over bitcoin en de koersbewegingen zijn opeens nieuwswaardig. Toch lijkt het narratief in de media deze keer anders.

Vrijwel alle media rapporteerden over de opmars van de koers, hoewel soms met enige tegenzin. Kranten schrijven opeens over bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) en de halving, en koersdips zijn tegenwoordig ook weer een krantenartikel waard.

Natuurlijk worden welbekende angstbeelden over het energieverbruik ook weer van de plank gehaald - sensatie scoort altijd goed.

Opvallend positief

Verwijzingen naar piramidespellen, bubbels of de tulpenmanie lijken tegenwoordig echter opvallend schaars. De berichtgeving is daarentegen steeds vaker positief. 

Zo verklaarde Ruchir Sharma, voorzitter van Rockefeller International, in de Financial Times dat bitcoiners voornamelijk gelijk hebben gehad en volgens hem niet de 'bigger fools' zijn. En BlackRock's Larry Fink verschijnt regelmatig in de media om zich positief uit te laten over bitcoin.

Of het Wereld Economisch Forum (WEF), dat in 2017 nog waarschuwde dat bitcoinmining in 2020 alle energie op aarde zou opslurpen, maar tegenwoordig in een video de voordelen prijst van bitcoinmining voor de Afrikaanse transitie naar duurzame energie. Ook het economische tijdschrift The Economist schreef onlangs uitgebreid over de rol die bitcoin daarbij kan spelen.

Zelfs fervent bitcoincriticus Frances Coppola verscheen op BBC News, niet om kritiek te leveren maar ogenschijnlijk om bitcoin te legitimeren als investeringsobject.

Het zijn opmerkelijke wendingen voor media-outlets en commentatoren die in het verleden vooral waarschuwend rapporteerden.  

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Rappers

De rappers zijn ook weer terug - een terugkerend fenomeen tijdens bull markets bull markets Wanneer de koers een periode achtereen een opwaartse trend volgt, noemt men dat een bull market. . Zo deelde de populaire rapper Drake een video over bitcoin van Michael Saylor met zijn ruim 146 miljoen volgers op Instagram. Ghostface Killah, van The Wu-Tang Clan, kondigde aan dat hij zijn nieuwe nummer als bitcoin ordinal lanceert, zoals de rapper French Montana dat onlangs ook deed.

Voor sommigen heeft het iets onheilspellends. Rappers verschenen tijdens vorige bull markets namelijk meestal pas op het toneel, toen de bitcoin koers de top had bereikt.

Sceptici

Kritische berichten zijn er nog steeds, maar echte slagkracht lijkt te ontbreken.

The Telegraph haalde bijvoorbeeld voor het gemak toch maar weer eens 'ponzispel' van de plank en de centrale bank van India koos voor 'tulpenmanie'. En de directeur van JPMorgan, Jamie Dimon, denkt nog altijd dat bitcoin plotseling 'gewist' kan worden.

Economen van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarden vorig jaar al tijdens de het dieptepunt van de koers dat bitcoin bezig was met een laatste stuiptrekking op weg naar irrelevantie. Nu ruim een jaar later, met een koers die ruim vier keer hoger is, concludeerden ze dat hun kritiek correct was en herhaalden ze dat de reële waarde van bitcoin volgens hen nog altijd nul is.

Ook Greenpeace USA beet zich vast in eerdere kritiek met betrekking tot het energieverbruik, door een anti-bitcoin kunstwerk van stal te halen. Saillant detail is dat de kunstenaar die het kunstwerk daadwerkelijk maakte vorig jaar al zijn mening bijstelde, omdat het minder zwart-wit bleek dan hij initieel dacht.

De bitcoin koers

Het sentiment lijkt positiever, maar fundamenteel is er weinig veranderd ten opzichte van het verleden -  behalve de koers en de goedkeuring van spot bitcoin ETF's. Beide lijken een aanzienlijke impact te hebben in hoe men bitcoin aanschouwt.

Een hoge bitcoin koers lijkt critici (tijdelijk) de mond te snoeren en met de lancering van spot bitcoin ETF's door financiële grootheden zoals BlackRock en anderen, lijkt de legitimering van bitcoin als financiële asset moeilijk te ontkennen.

Toch is het sentiment met betrekking tot bitcoin vaak net zo volatiel als de koers. Tijdens bull markets wisselen FOMO en FUD elkaar af en wanneer de euforie hoogtijdagen viert en 'het nieuwe normaal' lijkt aangebroken, bleek dat in het verleden vaak een indicatie dat het tij op het punt stond te keren. En bij een dalende koers is het vaak de beurt aan de critici om uit de kast te komen en hun gelijk te vieren. Zullen we binnenkort weer horen dat de bubbel is gebarsten?


Steeds meer overheden doen 'iets' met bitcoin, zoals deze 12 overheden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.