Deze 12 overheden doen iets met bitcoin

Soms lijkt het alsof overheden en bitcoin met elkaar op gespannen voet staan. Toch geldt dat lang niet voor alle overheden. Dit zijn 12 voorbeelden van landen en regio's die op overheidsniveau iets met bitcoin doen.

El Salvador

De president van El Salvador, Nayib Bukele, is uitgesproken voorstander van bitcoin. Onder zijn leiding erkende El Salvador bitcoin in 2021 als wettig betaalmiddel, waardoor het nu één van de twee officiële valuta's van het land is. El Salvador houdt reserves aan in bitcoin en heeft onder andere plannen voor een 'Bitcoin City', een miningcentrum op basis van de warmte van vulkanen en 'bitcoinobligaties'.

Bhutan

Het Koninkrijk Bhutan blijkt al jaren aan bitcoinmining te doen, met de stroomoverschotten van waterkrachtcentrales. Bhutan produceert in het regenseizoen namelijk veel meer stroom van het land consumeert, maar in het droge seizoen komen ze stroom tekort en importeren ze het uit buurlanden. Dat bekostigen ze nu met de extra miningopbrengsten uit het regenseizoen. In 2023 bestond 10% van de totale import van het land uit miningchips.

Laos

Ook Laos kampt met aanzienlijke stroomoverschotten afkomstig van waterkrachtcentrales. In een poging de economie te versterken experimenteert de Laotiaanse overheid daarom eveneens met mining op basis van duurzame stroomoverschotten.

Ethiopië

Een investeringstak van de overheid van Ethiopië kondigde recentelijk plannen aan voor een miningcentrum van $250 miljoen naast de pas opgeleverde Grand Ethiopian Renaissance Dam in de rivier de Nijl. Deze grootste waterkrachtcentrale van Afrika levert vermoedelijk veel meer stroom op dan de lokale vraag, dus ook hier lijken de miners een uitkomst voor stroomoverschotten.

Oman

Ook een staatsfonds van de overheid van Oman zet in op grootschalige miningcentra ter waarde van honderden miljoenen in combinatie met duurzame energieopwekking. Daarnaast gebruikt men bitcoinmining om de uitstoot van broeikasgassen tijdens oliewinning te beperken.

Venezuela

Het leger van Venezuela had in 2020 een bitcoin miningfarm, waarmee het inkomsten vergaarde voor internationale handel. Venezolaanse miners werden daarnaast verplicht zich aan te sluiten op een 'nationale miningpool' van de toezichthouder. Venezuela zou bitcoin al eens gebruikt hebben om goederen te importeren uit Turkije en Iran.

Iran

Iran ziet potentieel in bitcoin voor internationale handel. De overheid biedt er zelfs een handelssysteem voor. Miners in Iran zijn daarnaast verplicht hun digitale inkomsten beschikbaar te maken aan de overheid, zodat het gebruikt kan worden voor de import.

Rusland

Ook Rusland lijkt potentieel te zien in bitcoin en cryptovaluta voor internationale handel. Een hoge overheidsfunctionaris zei in 2022 zelfs dat 'vriendelijke landen' olie en gas in bitcoin mogen afrekenen.

Guatemala

Tijdens de verkiezingen in Guatemala werden stemuitslagen in samenwerking met de verkiezingsinstantie op de Bitcoin blockchain vastgelegd, om latere stemfraude te voorkomen. Toen er onenigheid ontstond over de uitslag zorgde de bitcoin blockchain voor opheldering.

Oekraïne

Hoewel het bankensysteem tijdens de Russische invasie faalde, werkte de bitcoin blockchain onverminderd door. Oekraïne ontving miljoenen aan bitcoindonaties die direct aankwamen en besteed konden worden aan hulpgoederen, want veel leveranciers bleken bitcoin als betaalmiddel te accepteren.

Madeira

Het eiland Madeira is weliswaar geen land, maar de regering van de autonome Portugese regio wil wel bitcoin omarmen. De insteek lijkt vooral te zijn om de sector naar het eiland te lokken. De voormalig president van Madeira is voorstander van bitcoin, maar omdat hij recentelijk is afgetreden is het nu wel de vraag wat dat betekent voor de bitcoinplannen.

Texas

Ook Texas is geen land, al is de economie van de Amerikaanse staat vergelijkbaar met Duitsland. In Texas werken bitcoinminers samen met de stroomnetbeheerder ERCOT om het stroomnet uit te balanceren, door de aanzienlijke duurzame stroomoverschotten op te slokken of bij stroomtekorten stroom vrij te maken. Gouverneur Greg Abbott sprak het streven uit om met Texas een voortrekkersrol in te nemen.


Ook diverse gemeentelijke overheden zijn geïnteresseerd in bitcoin, zoals Lugano, Miami, New York, Rio de Janeiro, Forth Worth en Jackson.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.