Ministerie Oman opent tweede miningcentrum van $370 miljoen

Oman lijkt zich te ontplooien tot Bitcoinmining-hotspot. In samenwerking met de Omaanse overheid werden honderden miljoenen geïnvesteerd in nieuwe miningcentra en er zijn plannen voor verdere uitbreiding. 

De Omaanse Minister van Transport, Communicatie en ICT Eng Said Hamoud Al Maawali opende onlangs een nieuw miningcentrum van $370 miljoen in de stad Salalah, zo rapporteert de Oman Daily Observer. Hoewel de berichtgeving ook 'data hosting' noemt, lijkt dat vooral een eufemisme voor Bitcoinmining. 

Het is het tweede miningcentrum van Exahertz International in de economische vrije zone van Salalah. Exahertz, een dochteronderneming van Afaaq for Advanced Technologies, opende in november in dezelfde stad ook al een eerste miningcentrum van $390 miljoen. Een derde vergelijkbare derde locatie is nog in aanbouw in de stad Al Jabal Al Akhdar. 

Ministerie 

Het nieuwe miningcentrum werd ontwikkeld in samenwerking met het Omaanse Ministerie van Transport, Communicatie en ICT. Dat spant zich in om investeringen uit de digitale sector aan te trekken, in het kader van het National Digital Economy Program (NDEP). Het doel is om van Oman een tech hub te maken. 

Minister Eng Al Maawali noemde de miningcentra 'enorme mijlpalen' die volgens hem 'helpen om de groei van onze digitale economie te versnellen en om nieuwe kansen te scheppen voor Omanis'. De miningcentra zouden honderden nieuwe banen opleveren voor de inwoners van Oman.

Volgens Sam Ferdows, de CEO van Moonwalk Systems en een strategische partner van Exahertz International, zijn er plannen voor een breed netwerk aan miningcentra in Oman. Ferdows zegt te verwachten dat de energie-infrastructuur ervan profiteert en dat ook de lokale kennis over 'blockchain technologie' erdoor toeneemt. 

Energie 

Het nieuwe miningcentrum bevindt zich nu nog in de pilotfase, om de prestaties en omgevingsfactoren te testen. Ruim 2000 watergekoelde ASICs van Bitmain zijn op dit moment operationeel, met een capaciteit van 11 megawatt (MW) aan beschikbare stroom. In oktober moet dat zijn gegroeid naar 15.000 ASICs. 

Het eerste miningcentrum in Salalah, The Green Data City (Al-Madina Al-Khadraa), is zoals de naam insinueert gericht op duurzaam energieverbruik. Initieel gebruikt de faciliteit stroom van het elektriciteitsnet, maar in een tweede fase stapt men over op wind- en zonne-energie in combinatie met koelwater uit de diepte van de oceaan. Bitcoinmining en duurzame energie zijn namelijk een uitzonderlijk goede match. Het lijkt aannemelijk dat het nieuwe miningcentrum in Salalah ook een vergelijkbaar traject volgt. 

Broeikasgassen 

Vorig jaar bleek het Oman ook al geïnteresseerd in Bitcoin. Toen deed het staatsfonds Oman Investment Authority een investering in het Bitcoinbedrijf Crusoe Energy. 

Dat bedrijf levert miningapparatuur die kan worden aangesloten op overtollig methaan dat vrijkomt bij olieboringen. Normaal wordt het overtollige gas verbrand of rechtstreeks in de atmosfeer geloosd, wat zeer schadelijk is voor het klimaat. In de strijd tegen klimaatverandering is dat voor het olierijke Oman een groot probleem. 

Met de oplossing van Crusoe Energy wordt het gas echter ter plaatse opgevangen en gebruikt om naar bitcoins te minen. Het beperken van de uitstoot van broeikasgassen verandert daardoor ineens van een kostenpost naar een inkomstenbron. Volgens de berichtgeving destijds zou de eerste pilot in Oman inmiddels operationeel moeten zijn.


Ook oliemaatschappijen zoals ExxonMobil en Gazprom experimenteren met Bitcoinmining als oplossing tegen methaanuitstoot.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.