Miningverbod in Venezuela

De overheid van Venezuela heeft een verbod op bitcoinmining uitgevaardigd. Een lokale nieuwsbron meldt dat het Ministerie van Elektriciteit miners van het stroomnet zal afsluiten vanwege regelmatige stroomuitval. Eerder legden de autoriteiten ook al beslag op zo'n 2000 ASICs. 

Volgens het Ministerie van Elektriciteit moet het miningverbod zorgen voor een ononderbroken stroomvoorziening. "Het doel is om alle miningbedrijven los te koppelen van het nationale elektriciteitsnet (SEN), waardoor de grote impact op de vraag wordt voorkomen en we een efficiënte en betrouwbare service kunnen blijven bieden aan alle Venezolaanse burgers", meldde het ministerie via Instagram.  

Venezuela kampt al jaren met stroomuitval. In 2019 viel het volledige nationale stroomnet gedurende vier dagen zelfs volledig uit. De Venezolaanse president Nicolás Maduro verweet destijds de Verenigde Staten, dat volgens hem een 'elektromagnetische aanval' had uitgevoerd. Volgens analisten is de werkelijke oorzaak echter te wijten aan slecht onderhoud en gebrekkige investeringen in de infrastructuur. Ook in de jaren sindsdien viel de stroom geregeld uit.   

Bitcoinminers lijken nu de aangewezen zondebok. Zij waren toch al in het vizier van de overheid in verband met een corruptieschandaal, waarbij een voormalig minister en tientallen hoge ambtenaren, onder andere van de toezichthoudende instantie SUNACRIP SUNACRIP Superintendicia Nacional de Criptoactivos (SUNACRIP) , zijn gearresteerd op verdenking van het illegaal verkopen van olie voor cryptovaluta. In het kader van het onderzoek legden de autoriteiten vorige week beslag op 2000 ASICs ASICs ASIC is een afkorting die staat voor Application-Specific Integrated Circuit. Het zijn computerchips die geoptimaliseerd zijn voor één specifieke taak, in dit geval bitcoinmining. .

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Miningverbod 

Als gevolg van het miningverbod zullen alle legale Venezolaanse bitcoinminers hun activiteiten moeten staken. Het wegvallen van hun stroomconsumptie levert vermoedelijk een lagere belasting van het stroomnet op, waardoor de stroomuitval mogelijk vermindert. Het is vooralsnog onduidelijk of het miningverbod tijdelijk van aard is, tot de problemen zijn opgelost, of van langere duur. 

Venezuela is niet het enige land dat kampt met stroomuitval als gevolg van bitcoinmining. Ook in Paraguay overweegt men een tijdelijk miningverbod omdat het stroomnet onder druk staat als gevolg van illegaal aftappen door bitcoinminers. De overheden van Iran en Kazachstan grepen ook in met een miningverbod in reactie op stroomuitval. 

De Amerikaanse staat Texas koos voor een andere weg. Daar werken bitcoinminers juist samen met de netbeheerder om het stroomnet uit te balanceren. Toch blijkt de infrastructuur ook daar een beperkende factor.

Cryptovaluta 

Opvallend is dat de Venezolaanse overheid desondanks wel van plan is om vaker digitale valuta's als betaalmiddel te accepteren bij de verkoop van olie. Vooral om daarmee de sancties van het Westen te omzeilen. De voorkeur lijkt echter uit te gaan naar stablecoins zoals Tether (USDT) en niet bitcoin. 

Venezuela experimenteert al enkele jaren met digitale valuta's. In 2018 lanceerde het een digitale valuta genaamd de 'Petro', maar dat bleek geen succes en het project werd recentelijk definitief geschrapt

In 2020 experimenteerde het Venezolaanse leger met bitcoinmining, met als doel om de opbrengsten te gebruiken voor de import. Later dat jaar voerde het land miningvergunningen in, waarbij Venezolaanse bitcoinminers werden gedwongen zich aan te sluiten op een 'nationale miningpool'.


De overheden van Bhutan en Ethiopië zetten juist in op uitbreiding van de miningcapaciteit.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.