Wereldwijde renteverlagingen: wat betekent dat voor bitcoin?

De Europese, Amerikaanse en nu ook de Chinese centrale banken hebben allemaal de rente verlaagd. Met goedkopere leningen en andere stimulansen hoopt men de economie aan te jagen. Historisch gezien is het bijgevolg vaak dat een deel van het extra geld dat in omloop raakt de financiële markten opvloeit, waaronder bitcoin.

Na enkele jaren krap monetair beleid lijkt het roer van de centrale banken om. Sinds juni verlaagde de Europese centrale bank de rente stapsgewijs van 4% naar 3,5% en onlangs volgde ook de Amerikaanse centrale bank met een renteverlaging van 0,5%. Deze week werd bekend dat ook de Chinese centrale bank renteverlagingen invoert en andere economische stimulansen inzet. 

Inflatie

Centrale banken hielden de rente lange tijd hoog in een poging de inflatie te beteugelen, die tijdens de COVID-crisis was opgelopen tot recordhoogten.

Inmiddels is de inflatie lager, maar nog steeds hoger dan de doelstelling van 2%. Toch lijken centrale banken met de renteverlagingen voor het eerst sinds lange tijd van koers te wijzigen en de maatregelen om de inflatie te bestrijden weer af te bouwen.

Groei & geldhoeveelheid

Het doel van de renteverlagingen is om economische groei aan te jagen. Als de rente daalt worden leningen namelijk goedkoper. Dat moet leiden tot meer leningen en investeringen in de economie. Na besteding verandert het geleende geld bovendien in inkomsten voor de ontvanger, die het vervolgens ook weer elders kan besteden. Zo hoopt men de economie een zetje te geven.

Door leningen neemt de hoeveelheid geld in omloop toe. Het geleende geld maakt immers bestedingen mogelijk, die anders niet werden gedaan. Bovendien ontstaat het geld van leningen 'uit het niets', omdat banken vanwege fractioneel bankieren nauwelijks reserves hoeven aan te houden om nieuwe leningen te verstrekken.

Als er te veel geld in omloop raakt kan dat de inflatie aanwakkeren. Centrale banken trachten daarom de juiste balans te vinden om de economie geleidelijk terug op koers te brengen.

Financiële markten

Een soepeler monetair beleid heeft historisch gezien vaak een gunstig effect gehad op financiële markten. Doordat er meer geld in de maatschappij circuleert vloeit een deel daarvan doorgaans namelijk ook de financiële markten op, met hogere koersen als gevolg. Aandelen, vastgoed, grondstoffen maar ook bitcoin kunnen daarvan profiteren. Alleen een aankondiging van een (mogelijke) renteverlaging is op deze markten soms al voldoende om de koers te doen stijgen. 

De bitcoinmarkt is gevoeliger voor deze effecten dan andere markten, omdat de bitcoinmarkt vergeleken met andere financiële markten nog relatief klein is en er dus minder voor nodig is om de koers te doen bewegen.

Tegelijkertijd zorgt een lagere rente er ook voor dat de markt voor staatsobligaties onder druk komt te staan, omdat ze voor investeerders minder rendement opleveren. Dat kan sommige investeerders motiveren om rendement te zoeken in andere en meer riskante investeringen.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Bitcoin

In de bitcoingemeenschap lijkt men voorzichtig enthousiast over de mogelijke vooruitzichten. Na een half jaar consolidatie op een nog altijd hoge bitcoin koers lijkt de bitcoinmarkt rijp voor een nieuwe richting. Een versoepeling van het monetair beleid zou eraan kunnen bijdragen dat de balans positief uitslaat.

Daarnaast is de inflatie weliswaar lager, maar nog altijd niet beteugeld. Het is ook geen gegeven dat centrale banken erin zullen slagen hun doelstelling van 2% inflatie te behalen en sommigen vrezen dat 3% inflatie misschien het nieuwe normaal wordt. Bitcoin is daarentegen absoluut schaars en niet onderhevig aan vergelijkbare en variabele inflatie, waardoor het zekerheden biedt en een aantrekkelijk alternatief kan zijn. 

Dat lijkt de financiële wereld nu ook langzaam te ontdekken, met vermogensgigant BlackRock voorop. Met de lanceringen van Amerikaanse spot bitcoin ETF's eerder dit jaar hebben veel financiële instituties en fondsen bovendien voor het eerst toegang tot de bitcoinmarkt. Daardoor lijkt bitcoin meer dan ooit gunstig gepositioneerd om te profiteren van economische groei. 


Lees meer over waarom rentebesluiten van de FED zoveel impact hebben op de bitcoinkoers.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.