Pakistan wil ook bitcoinmining met energieoverschotten

Pakistan is van plan om energieoverschotten beschikbaar te maken voor bitcoinmining, zo beweert een adviseur van de Pakistaanse minister van Financiën. Het land kampt al langer met energieoverschotten en zou met diverse miningbedrijven in gesprek zijn.

De Pakistaanse energiesector staat de laatste jaren flink onder druk. Als gevolg van een economische crisis daalde de energieconsumptie in het land met 45%, waardoor het land met een aanzienlijke overcapaciteit kampt.

Bestaande contracten met energiemaatschappijen verplichten het land desondanks voor de stroom te betalen. Eerder trachtte de overheid daarom al eens de energieconsumptie te stimuleren met lagere energietarieven, maar dat had slechts beperkt effect. 

Bitcoinmining

Volgens Bilal Bin Saqib, adviseur van de minister van Financiën en voorzitter van de Pakistaanse 'Crypto council', zijn er daarom plannen om een deel van de energieoverschotten beschikbaar te maken voor bitcoinmining en AI-datacenters, zo rapporteert Reuters

Saqib gaf aan dat de Pakistaanse overheid al in gesprek is met verschillende miningbedrijven. Uiteindelijk moet dat leiden tot een groot nieuw miningcentrum op een nog nader te bepalen locatie.

Changpeng 'CZ' Zhao is aangesteld als strategisch adviseur. De oprichter van Binance adviseert vanuit die rol over regelgeving en biedt ondersteuning bij nationale initiatieven zoals bitcoinmining en educatie. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Adoptie in Pakistan

Volgens Sadiq zijn er op dit moment zo'n 15 tot 20 miljoen Pakistaanse bitcoin- of crypto-eigenaren, op een totale bevolking van 247 miljoen.

"Pakistan staat in de top 10 wat betreft wereldwijde crypto-adoptie, ondanks dat het niet is gereguleerd", zegt Sadiq. In de top tien van blockchain-analysebureau Chainalysis staat het land op de negende plek. Pakistan heeft daarnaast een groeiende fintech-sector en een aanzienlijke hoeveelheid freelancers die wereldwijd hun diensten aanbieden. 

Sadiq wil daarom 'proeftuinen' creëren met speciale regelgeving, waar een veilig ondernemersklimaat heerst dat innovatie en groei stimuleert. Ook wil hij inzetten op educatie van de Pakistaanse jeugd, wat moet leiden tot een beter vestigingsklimaat en meer werkgelegenheid in de blockchain- en AI-sectoren.

Hij hoopt op die manier de export van digitale diensten te vergroten en Pakistan op de wereldkaart te zetten als opkomend fintech-land.

Meer landen

Pakistan is niet het enige land dat energieoverschotten beschikbaar maakt voor bitcoinmining. Ook de overheden van Bhutan, Ethiopië, Kenia, Laos, Oman en Texas spannen zich actief in om stroomoverschotten te gebruiken voor bitcoinmining.

Meestal betreft het duurzame stroomoverschotten afkomstig uit windmolens, zonnepanelen of waterkrachtcentrales. Als een deel daarvan uitstaat wegens te weinig stroomconsumptie leveren ze immers niets op. Met behulp van bitcoinmining kan de overtollige capaciteit echter toch volledig worden benut. Dat levert inkomsten op die er anders niet waren.

Duurzame energiecentrales zijn daardoor meer winstgevend en soms rendabel op plekken waar ze dat voorheen niet waren, omdat ze minder afhankelijk zijn van de lokale stroomvraag. Bitcoinmining wordt daarom steeds vaker gezien als een drijfveer en ideale stroomconsument voor de transitie naar duurzame energie. Vooral in Afrika kan dat een groot verschil maken voor mensen in arme of afgelegen regio's, voor wie de energietransie anders onhaalbaar is.


Lees ook eens het bijzondere verhaal van een natuurreservaat in Congo dat overleefde dankzij bitcoinmining.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.