Deutsche Telekom gaat bitcoin minen met duurzame stroomoverschotten
Het Duitse telefoniebedrijf Deutsche Telekom kondigde via een persbericht aan dat het gaat minen naar bitcoin, met stroomoverschotten afkomstig van zonne-energie. Het doel is om ervaring op te doen en te testen of bitcoinmining kan helpen de stroomproductie en -afname op elkaar af te stemmen.
Het betreft een pilotproject "Digital Monetary Photosynthesis" van dochteronderneming Telekom MMS, in samenwerking met de Duitse bank Bankhaus Metzler en IT-bedrijf Metis Solutions.
Stroomoverschotten
In het kader van het project staan in het Duitse Backnang containers opgesteld met bitcoin miningapparatuur die zijn aangesloten op de stroominfrastructuur van een fabriek die beschikt over eigen zonnepanelen. Het doel van de pilot is om te testen of bitcoinmining kan helpen de stroomproductie en -afname met elkaar in balans te brengen.
Wanneer de zonnepanelen meer stroom produceren dan de fabriek gebruikt, wordt de miningapparatuur aangezet om met de stroomoverschotten bitcoin te minen. Zodra de stroomproductie terugvalt of de stroomconsumptie van de fabriek toeneemt, wordt de miningapparatuur naar behoefte teruggeschaald om stroom vrij te maken.
Op die manier is er altijd voldoende stroom beschikbaar, maar levert de overtollige capaciteit ook nog iets op.
Uitbalanceren stroomnetten
Het project moet inzicht verschaffen in de effectiviteit van bitcoinmining bij het uitbalanceren van stroomnetten.
"In het bijzonder bij fotovoltaïsche en windenergie zijn er in toenemende mate energieoverschotten", licht het persbericht toe, "Het reguleren van deze energie via bitcoinmining wordt al succesvol toegepast in andere landen (waaronder de VS en Finland). Het pilotproject heeft als doel het proces voor Duitsland te valideren".
De nauwkeurig af te stellen energieconsumptie van bitcoinmining blijkt hierbij een uitkomst. "Met het groeiende aantal hernieuwbare energiebronnen en de resulterende schommelingen in de beschikbare energie, groeit de behoefte aan snel beschikbare en reguleerbare energietoenames. Hiervoor hebben we mechanismen nodig die snel kunnen reageren op veranderingen en die fluctuaties kunnen opvangen", stelt Oliver Nyderle, hoofd Digital Trust & Web3 Infrastructure bij Telekom MMS.
Kennis & ervaring
Bankhaus Metzler is vooral betrokken om ervaring op te doen. "Ons doel is om ervaring op te doen in verschillende toepassingsgebieden die de innovatieve kracht van blockchaintechnologie in Duitsland kunnen bevorderen", stelt het hoofd van het Digital Assets Office van Bankhaus Metzler, Hendrik König. "Blockchaintechnologie is in toenemende mate belangrijk in het operationele bedrijfsleven buiten de financiële sector - en een vertrouwde financiële partner is onmisbaar voor het beheren van crypto-activa".
Deutsche Telekom interesseert zich al langer voor bitcoin en Web3-ontwikkelingen. Volgens het persbericht beheert het bedrijf sinds 2023 een eigen bitcoin node en ook infrastructuur voor andere blockchainprojecten. In april wees een blogpost op de website van Deutsche Telekom al eens op de rol die mining kan spelen bij de productie van duurzame energie.
Vergelijkbare projecten
Behalve in Duitsland, worden er wereldwijd steeds vaker vergelijkbare projecten ontplooid waarbij bitcoinmining wordt ingezet om duurzame stroomoverschotten op te vangen.
Zo werkt de stroomnetbeheerder in Texas samen met bitcoinminers om het stroomnet uit te balanceren en zijn er grootschalige miningprojecten bij duurzame energiecentrales in onder andere Ethiopië, Kenia, Oman en Bhutan. Daarnaast zijn er kleinere projecten in Japan, Laos, Congo en Malawi.
Lees ook eens over een boer uit Ierland die aan klimaatvriendelijk bitcoinmining doet met stroom opgewekt uit biogas afkomstig van koeienmest.