Grootste stroomleverancier Japan experimenteert met bitcoinmining
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) experimenteert via een dochteronderneming met bitcoinmining op basis van duurzame stroomoverschotten. Op die manier zijn duurzame energiecentrales winstgevender, omdat de stroomproductie niet teruggeschaald hoeft te worden en de volledige capaciteit benut wordt. Dat moet economische drempels voor verdere verduurzaming wegnemen.
Het betreft experimenten van het bedrijf Agile Energy X, zo rapporteert een lokale nieuwsbron. Deze dochteronderneming van Japan's grootste energiemaatschappij TEPCO beheert mininginstallaties bij energiecentrales in de regio's Gunma en Tochigi, onder andere als aanvulling bij zonnepanelen. Daarbij wordt overtollige stroomcapaciteit gebruikt voor bitcoinmining.
Duurzame energiecentrales kampen namelijk regelmatig met stroomoverschotten en overtollige capaciteit. Bijvoorbeeld omdat er veel zon of wind is, maar er lokaal te weinig stroomafname is. Windmolens en zonnepanelen worden dan uitgezet om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Daardoor zijn investeringen in duurzame energiecentrales vaak minder rendabel dan ze zouden kunnen zijn.
Met behulp van bitcoinminers kan de volledige stroomcapaciteit echter wel worden benut. Energiecentrales hoeven hun energieproductie dan niet terug te schalen en zijn winstgevender, omdat het minen voor aanvullende inkomsten zorgt. Dat zou economische drempels moeten wegnemen voor investeringen in duurzame energie en zo de verdere verduurzaming van het stroomnet stimuleren.
"Wat we hier doen heeft geen parallellen in Japan", zegt de CEO van Agile Energy X, Kenji Tateiwa, "Succes van ons raamwerk zou leiden tot de introductie van meer groene energie".
Overcapaciteit
Tateiwa kwam op het idee nadat energiebedrijven duurzame energieproducenten opriepen hun stroomproductie te beheersen. Volgens onderzoek leverde het terugschalen in 2023 ongeveer 1.920 gigawattuur aan 'verspilde' overtollige stroomcapaciteit op - evenveel als het stroomverbruik van 450.000 huishoudens.
De Japanse overheid heeft daarnaast als doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn, met een stroomnet dat voor 50% tot 60% uit groene energie moet bestaan. Volgens simulaties van Agile Energy X zou dat echter een overtollige stroomcapaciteit opleveren van 240.000 gigawattuur - veel meer dan realistisch kan worden opgeslagen.
Energietransitie
Tateiwa denkt daarom dat bitcoinmining een rol kan spelen bij de transitie naar duurzame energie. Volgens hem is er vooralsnog te weinig overtollige energie beschikbaar om het echt interessant te maken, maar naarmate de energietransitie vordert en er steeds meer overcapaciteit ontstaat zou de behoefte naar economische oplossingen toenemen.
"Producenten van groene energie opereren in de veronderstelling dat een deel van de energie die zij opwekken verspild wordt", zegt Tateiwa, "Als bitcoin een nieuwe bron van inkomsten zou zijn, voor vergelijkbare energieproducenten met blootstelling aan overinvesteringen, kan dat leiden tot de introductie van meer groene energie".
Klimaat
TEPCO is niet het enige energiebedrijf dat experimenteert met bitcoinmining. Ook ExxonMobil, ConocoPhilips, Equinor en Gazprom Neft voeren pilots uit met bitcoinmining met een positieve klimaatimpact.
Daarnaast zijn er miningprojecten op basis van duurzame stroomoverschotten in onder andere Bhutan, Ethiopië, Kenia, Laos en Oman. In Texas werken miners samen met de stroomnetbeheerder, om de belasting van het stroomnet uit te balanceren.
Lees ook eens over de ESG-voordelen van bitcoin, volgens een rapport van consultancybureau KPMG.