Waarom stijgt de bitcoin koers? Dit zijn de redenen

Bitcoin is met een opmars bezig. De koers steeg dit jaar met ruim 160% en de vooruitzichten voor het nieuwe jaar zijn veelbelovend. Nieuwkomers vragen zich wellicht af wat er gaande is. In dit artikel vind je daarom een overzicht van de acht belangrijkste redenen waarom de bitcoin koers is gestegen.

Spot bitcoin ETF

In de Verenigde Staten wordt binnenkort misschien een spot bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) goedgekeurd. Dat is een investeringsfonds dat kan worden verhandeld op handelsbeurzen, zoals bijvoorbeeld de New York Stock Exchange (NYSE) of de Chicago Board Options Exchange (CBOE). Het geïnvesteerde geld gebruikt het fonds om namens de beleggers bitcoin te kopen en aan te houden.

Het zou de eerste keer zijn dat het 'grote geld van Wall Street' zou kunnen investeren in bitcoin. Sommigen speculeren dat er vele miljarden de bitcoinmarkt op zullen vloeien, met koersstijgingen als gevolg. Al zo'n tien jaar kijkt men daarom uit naar de komst van een spot bitcoin ETF, maar tot op heden werden aanvragen altijd afgekeurd.

Daar komt nu mogelijk verandering in. De rechtbank besloot eerder dit jaar namelijk dat de Amerikaanse toezichthouder de Securities & Exchange Commission (SEC) onterechte redenen opvoerde voor de afkeuring en gaf opdracht om de ETF-aanvragen opnieuw in behandeling te nemen.

De verwachtingen worden verder aangewakkerd omdat ook financiële grootheden zoals BlackRock, Fidelity en Invesco een spot bitcoin ETF-aanvraag hebben ingediend. Vooral BlackRock maakt veel los. Dat is met ruim $10 biljoen dollar onder beheer de grootste vermogensmanager ter wereld en vrijwel alle ETF-aanvragen die het ooit deed werden goedgekeurd.

10 januari is voor de ETF's een belangrijke datum. Dat is de uiterste deadline voor de spot bitcoin ETF-aanvraag van ARK Invest. Als de SEC deze aanvraag goedkeurt, is de kans groot dat de andere ETF's ook worden goedgekeurd.

In de afgelopen weken vonden diverse gesprekken plaats tussen de verschillende aanvragers en de SEC, waarna de aanvragen werden aangepast. Mogelijk worden de laatste puntjes op de 'i' gezet om meerdere ETF's tegelijkertijd goed te keuren. Binnen enkele weken weten we waarschijnlijk meer.

Halving

De Bitcoin halving komt eraan. Dat is een belangrijke gebeurtenis die eens in de vier jaar plaatsvindt, met grote economische gevolgen. Tijdens een Bitcoin halving daalt de beloning die miners ontvangen voor het delven van een block namelijk met de helft. Dat betekent dat de wereldwijde productie van nieuwe bitcoins permanent met 50% afneemt.

Vergelijk het met andere grondstoffen: stel je voor dat er opeens de helft minder olie wordt geproduceerd, wat zou dat met de olieprijs doen? Als de vraag naar olie hetzelfde blijft, zou de prijs waarschijnlijk stijgen. Sommigen verwachten dat de aankomende halving dat effect ook zal hebben op de bitcoin koers.

Bij de drie voorgaande halvings lijkt dat wel te zijn gebeurd. Toen leken de halvings telkens de katalysator voor een nieuwe bull run die enkele maanden later volgde. Zo begon bitcoin na de halving in november 2012 aan een stevige opmars van $11 naar $240 en uiteindelijk naar $1100. En in 2016 volgde na de halving een anderhalf jaar durende bull run die prijs van $550 per bitcoin opstuwde naar $19.000. Ook na de derde halving in 2020 volgde een periode van aanzienlijke stijging, dit keer naar $69.000. Wat zal er gebeuren na de vierde halving in mei 2024? We wachten vol spanning af.

Monetair beleid centrale banken

Terwijl bitcoin vanwege de halvings steeds schaarser wordt, lijkt het tegenovergestelde te gebeuren met fiatgeld zoals euro's en dollars. Na een periode van krapper monetair beleid lijkt het er namelijk op dat de centrale banken op het punt staan het roer om te gooien.

De Amerikaanse Fed kondigde vorige week aan dat ze de rente niet verder zullen verhogen en dat er in 2024 waarschijnlijk drie renteverlagingen zullen komen. Als de rentes dalen, worden leningen weer goedkoper. Kortgezegd zorgt dat ervoor dat er meer geld in omloop komt en daar profiteren alle markten van - ook de bitcoinmarkt.

De financiële markten lijken nu al in een jubelstemming. Sinds de aankondiging van de Fed schoot de aandelenmarkt met ruim 10% omhoog, de goudprijs bereikte een nieuwe recordhoogte en ook de opmars van bitcoin kreeg een extra impuls. Als er daadwerkelijk renteverlagingen komen, zal dat het vuur mogelijk verder aanwakkeren.

De Bitcoin marktcyclus

De bitcoinkoers lijkt een patroon te volgen. Op basis van de koersbewegingen uit het verleden lijkt er een marktcyclus te zijn van ongeveer vier jaar. Mogelijk komt dat vanwege de halvings.

Iedere keer lijkt ongeveer hetzelfde te gebeuren. Er vindt een halving plaats, daarna volgt een spectaculaire bull run, daarna een lange periode van daling en uiteindelijk een bodem die zo'n 80% lager ligt dan de top. Vervolgens kruipt bitcoin uit het dal en met een nieuwe halving in het vooruitzicht begint de cyclus weer.

De Bitcoin marktcyclus

Boven: Bitcoin Liquid Index (BNC), tradingview.com

Als je de koersgrafieken uit het verleden vergelijkt met de huidige koersontwikkelingen, dan zijn er opnieuw veel gelijkenissen. Mogelijk herhaalt de cyclus zich opnieuw. In dat geval zouden we mogelijk aan de vooravond staan van een nieuwe bull run.

Soms probeert men de cyclus te voorspellen, zoals bij het Stock to Flow-model en andere 'moon math'. Dat blijkt tot nu toe niet foutloos te lukken. Pas daarom op en neem dergelijke voorspellingen het liefst met een korreltje zout. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst.

Adoptie

De adoptie van bitcoin neemt steeds verder toe. Ging het voorheen nog om slechts tientallen miljoenen mensen wereldwijd die bitcoin bezitten, maar in 2021 waren het er naar schatting al 100 miljoen. Volgens recente schattingen ligt het aantal bitcoinbezitters tegenwoordig rond de 400 miljoen [1][2]. 

Ook op andere manieren is er veel meer adoptie dan voorheen. Er zijn tegenwoordig bedrijven die bitcoin op de balans hebben staan en er zijn steeds meer financiële dienstverleners die het aanbieden. Er zijn landen die aan Bitcoinmining doen, belastingvoordelen bieden of bitcoin als wettig betaalmiddel erkennen. Politici en presidentskandidaten laten zich steeds vaker positief uit over bitcoin. Toch lijkt bitcoin vooral populair in landen waar men kampt met hoge inflatie, want daar is het soms een veel beter alternatief.

HODLers

Er zijn feitelijk nog maar weinig bitcoins te koop. Ruim 19 miljoen bitcoins zijn al gemined en een groot deel lijkt in handen te zijn van langetermijn HODLers. On-chain analyse toont namelijk dat ruim de helft van alle bitcoins al langer dan twee jaar onbewogen in wallets worden bewaard.

Deze bitcoins werden niet verkocht toen de prijs hoog stond, ze werden niet verkocht tijdens de crashes en ook niet tijdens de bear market. Ook toen de prijs een bodem bereikte, verkochten de eigenaren deze coins nog steeds niet. De kans is daarom klein dat de eigenaren nu opeens wel zullen verkopen, nu de prijs opnieuw dezelfde niveaus passeert. Waarschijnlijk zijn deze bitcoins pas te koop op een hoger prijsniveau.


De hoeveelheid bitcoin die op dit moment via exchanges te koop is, is dan ook vrij laag. Mogelijk is op dit moment slechts 12% van alle bitcoins te koop, want 88% van alle bitcoins zijn namelijk al drie maanden of langer opgeslagen in wallets.

Politieke en economische onzekerheid

De wereldwijde politieke en economische onzekerheid neemt toe. Overal ter wereld is het voelbaar: toenemende polarisatie, politieke omwentelingen, militaire conflicten en de ene na de andere economische tegenslag.

Wie of wat biedt nog zekerheid? Hoe bescherm je jezelf tegen omvallende banken en bankruns, (hyper)inflatie of confiscatie door autoritaire regimes? Is het geld op je bankrekening, eigenlijk wel echt van jou? Wat als het echt escaleert?

Bitcoin is volatiel, maar het is er wel: altijd en overal, zolang je maar een internetverbinding hebt. Bitcoins in een eigen wallet zijn van jou en niemand die daaraan kan tornen. Dat biedt een keiharde garantie, in een wereld met steeds meer onzekerheden.

Risk vs reward

De Bitcoinmarkt heeft een enorm groeipotentieel. Hoewel een bitcoin per stuk veel kost, is de totale marktwaarde van alle bitcoins relatief klein vergeleken met andere financiële markten.

Op dit moment is de totale marktwaarde van alle bitcoins ongeveer €800 miljard. De goudmarkt is ter vergelijking ongeveer €12,5 biljoen waard. Dat is vijftien keer zo groot. Als bitcoin net zo waardevol blijkt als goud, dan is het groeipotentieel aanzienlijk. Toch is ook de goudmarkt een relatief kleine markt vergeleken met aandelen, derivaten en vastgoed. Hoe hoog het maximale prijsplafond is van bitcoin, weet niemand nog.

Een kleine markt is bovendien meer volatiel dan een grote markt. Een investering van van een miljard in goud is voor de goudprijs als een druppel op een gloeiende plaat, maar in de kleine bitcoinmarkt is het prijseffect verhoudingsgewijs veel groter.

Het potentieel is dus groot, maar risico's zijn er natuurlijk ook. Dat de bitcoin koers aanzienlijk kan dalen, dat weet iedereen inmiddels wel. Toch is het na vijftien jaar ook wel duidelijk, dat de koers niet zomaar naar nul gaat. De vraag is: hoe weegt het neerwaartse risico op, tegenover het opwaartse potentieel?

Let op: de risico's zijn wel echt! Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, waardoor alles ongunstig uitpakt. Investeren en risico gaan hand in hand. Verlies dat niet uit het oog. Als je besluit te investeren in bitcoin, investeer dan niet te veel, nooit met geleend geld en nooit met geld dat je misschien ergens anders voor nodig hebt.

Meer

Bitcoin is veel meer dan alleen de koers. De prijs is interessant, maar desondanks toch het minst interessante. Neem ook eens een kijkje tussen onze andere artikelen om te leren over de technologie en de impact van Bitcoin op de economie, maatschappij en het klimaat.


Bitcoin kopen? Dat doe je natuurlijk bij Bitonic.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.