Precies 16 jaar geleden begon de revolutie met de Bitcoin Whitepaper
Zestien jaar geleden, op 31 oktober 2008, publiceerde Satoshi Nakamoto voor het eerst de whitepaper "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". In het acht pagina's tellende document staat het ontwerp en de werking van bitcoin beschreven. Veel is sindsdien veranderd, maar één ding bleef hetzelfde: bitcoin. Dat is geen stagnatie, maar innovatie.
Zestien jaar geleden bestond bitcoin alleen conceptueel. Vandaag de dag is de totale marktwaarde van bitcoin ruim een biljoen. Daarmee staat bitcoin op de 13e plek op de lijst van valuta's en behoort het tot de top tien grootste investeringsactiva in de wereld.
Volgens schattingen zijn er op dit moment wereldwijd zo'n 500 miljoen mensen die bitcoin of cryptovaluta bezitten. Crypto-anarchisten en hackers zijn er onder hen nog steeds, maar zij zijn tegenwoordig eerder een kleine niche dan de norm. Bitcoin is steeds meer mainstream - zelfs politici, instanties en top-CEO's spreken zich er publiekelijk voor uit.
Van irrelevantie naar presidentsverkiezingen
Dat was een paar jaar geleden nog heel anders. Tot vrij recentelijk verklaarden politici en centrale banken nog regelmatig dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en alleen goed is om te speculeren. Bitcoin werd 'funny business' genoemd en zou volgens economen van de Europese Centrale Bank (ECB) 'op weg zijn naar irrelevantie'.
Toch leven we vandaag de dag in een wereld waarin bitcoin steeds vaker omarmd wordt door overheden. Bijvoorbeeld door wettelijke erkenning als betaalmiddel, door het te gebruiken voor internationale handel en door grootschalige miningprojecten of samenwerkingsverbanden met bitcoinminers.
Bitcoin is zelfs uitgegroeid tot een thema in de huidige Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dezelfde instanties die het eerder nog als onzin en irrelevant verklaarden, waarschuwen vandaag de dag dat bitcoin het oude financiële systeem zou kunnen ondermijnen.
Van oplichting naar financieel instrument
Banken en financiële dienstverleners moesten jarenlang ook niets van bitcoin hebben. Bitcoin was volgens de meesten van hen oplichting en waardeloos of vooral nuttig voor witwaspraktijken.
In slechts een paar jaar is veel veranderd. Grootmachten uit de gezetelde financiële orde, zoals vermogensmanagers BlackRock en Fidelity, prijzen nu bitcoin aan als financieel instrument en hedge tegen inflatie en een groeiend aantal vooraanstaande banken en andere financiële dienstverleners hebben inmiddels bitcoin in hun dienstverlening opgenomen.
Met de goedkeuring en lancering van bitcoin investeringsfondsen op de Amerikaanse beurzen is bitcoin bovendien doorgedrongen tot de kern van de financiële markten. De lanceringen van de investeringsfondsen bleken een doorslaggevend succes en trokken sinds de lancering miljarden aan.
Van negatieve naar positieve klimaatimpact
Zelfs het narratief rond de klimaatimpact van bitcoin lijkt te veranderen. Terwijl er vroeger vooral alarmistisch werd gespeculeerd over het energieverbruik van mining, lijkt er tegenwoordig in toenemende mate aandacht voor de positieve klimaatimpact en de rol die mining kan spelen bij de transitie naar duurzame energie.
De energieconsumptie van mining in combinatie met de mogelijkheid om overal ter wereld energie rechtstreeks en ter plaatse te kunnen omzetten naar geld, blijkt namelijk ontzettend nuttig voor duurzame energieproducenten, het beperken van methaanuitstoot en de elektrificatie van Afrika. Het gros van het energieverbruik van mining blijkt bovendien duurzaam.
Veel van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken naar bitcoin en het energieverbruik rapporteren deze positieve klimaateffecten, terwijl oude negatieve onderzoeken juist worden ontkracht.
Ook de media zingt vandaag de dag vaak een ander toontje en rapporteert inmiddels steeds meer over de positieve klimaatimpact, dan de negatieve.
Innovatie
De technologie stond ook niet stil. Terwijl er vroeger veel kritiek was op de beperkte transactiecapaciteit en -snelheid en de hoge transactiekosten van bitcoin, biedt het Lightning Network tegenwoordig de mogelijkheid om transacties te doen die nagenoeg kosteloos zijn en vrijwel direct.
Bovendien wordt er gewerkt aan nieuwe schaalbaarheidsoplossingen, zoals Ark, die mogelijk nog beter zijn. Ook wordt de functionaliteit van bitcoin steeds verder uitgebreid met nieuwe technologieen zoals Runes, ordinals en BRC-20.
Toch is één ding ondanks alle ontwikkelingen nog altijd hetzelfde gebleven: bitcoin. Dat is op het protocolniveau nog altijd hetzelfde en heeft alle pogingen tot protocolwijzigingen doorstaan. Dat is één van de superkrachten van bitcoin: een onwrikbare onveranderlijkheid, mogelijk gemaakt doordat het netwerk decentraal is.
The nature of Bitcoin is such that once version 0.1 was released, the core design was set in stone for the rest of its lifetime. Satoshi Nakamoto, BitcoinTalk forums
Zoiets bestond in het verleden nooit eerder, voordat bitcoin er was. Dat is de innovatie van Satoshi Nakamoto: het eerste wereldwijde, decentrale en zelfvoorzienende netwerk. Iets waarop je kan vertrouwen dat het er altijd is, dat het altijd werkt en dat niemand daaraan kan tornen - iets waarop je kan bouwen voor de toekomst.
Bitcoin Whitepaper
Dat begon allemaal met de publicatie van de acht pagina's tellende Bitcoin Whitepaper op 31 oktober 2008 - het document dat een technologische en financiële revolutie ontketende.
Benieuwd naar wat daarin staat? Neem zelf eens een kijkje in de Bitcoin Whitepaper op bitcoin.nl.
We have proposed a system for electronic transactions without relying on trust. We started with the usual framework of coins made from digital signatures, which provides strong control of ownership, but is incomplete without a way to prevent double-spending. To solve this, we proposed a peer-to-peer network using proof-of-work to record a public history of transactions that quickly becomes computationally impractical for an attacker to change if honest nodes control a majority of CPU power. Satoshi Nakamoto, Bitcoin Whitepaper
Wist je dat veel van wat Satoshi Nakamoto ooit schreef is terug te lezen?
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.